i will folo u~

October 26, 2009

akhirnya aku kembali ke pangkal jalan, tp boleh ke aku stay di jalan yg betul selamenye?

td on d way balik ke upm dr kampung...
tibe-tibe tayar blkng moto pancit plak...
kesian tommy (singkatan utk moto midot) tu...
xpe esok setel la sume tu dot... ( '_^)='

video

ni lg satu asaimen yg encikBANGLA wat aritu...
yg penting dlm video ni, 2 objektif dah tercapai...
1. wat bdk2 sekelas menjerit...
2. wat dorg gelak mase part last...
korg tgoklah sendiri part mane dorg jerit...
hahaha~

p/s: i wan sumthing dat red n hot again la!!

Q

9 komen anda:

b E e L a t H i R a said...

woi..betul seram ke??ktorang nak tgk tapi takut nih..tutup mate je..tak nmpk ape2 pon..hahaha

p/s - kdot kate sori sbb termaki tadi..hahah..mcm tak biase..

encikBANGLA said...

mne de seram...
bese2 je~
gelak2 je~

nur said...

Assalamualaikum.
Ini ulasan saya berdasarkan tontonan terhadap video ini selama sejam. Muzik latar pada permulaan cerita(00.00-00:15)banyak membantu untuk menaikkan mood misteri cerita ini. Secara peribadi, saya kira credit patut diletakkan di hujung cerita kerana ia agak menganggu untuk unsur misteri dalam cerita ini establish disebabkan lagu latar pada saat awal dah "tunjuk" kepada saya a.k.a penonton yang cerita ini ada unsur misteri /seram. Saya suka syot vertigo dan zoom in, zoom out tetapi lagi cantik kalau awal-awal sudah close up muka narrator kemudian di zoom out kan untuk menunjukkan watak utama. Dalam sinematografi, ini dipanggil establish syot. Dalam bahasa mudahnya, establish syot adalah syot permulaan cerita kepada keseluruhan babak. Saya perasan muzik latar sewaktu saudara piko selaku narrator bercakap agak menganggu kejelasan suaranya. Pada hemat saya, filem atau video adalah visual makanya bahasa visual harus dititikberatkan (pure cinema). Muzik mungkin perlu untuk menaikkan mood cerita tanpa menganggu mood visual atau naratif cerita yang ingin disampaikan. Terlupa pula, waktu close up muka saudara piko tu, nampak macam tak sesuai dengan komposisi skrin. Kamu belajar rule of third kan?=).Syot sewaktu watak utama nampak hantu di cermin saya kira biasa dalam adegan-adegan sebegini, namun suntingan imej berjaya diletakkan dengan sempurna( watak utama tunduk cuci muka,kemudian hantu muncul !). Sewaktu watak utama lari dari dikejar hantu(kejar?)suntingan pantas dan imej pegun dipaparkan silih berganti banyak membantu untuk menaikkan "realisme" ternampak hantu ini. Saya perasan sewaktu imej watak utama silih berganti dengan narrator (Kuleshov effect)berjaya dipaparkan dengan baik oleh sang pengarah. Jadi, apa yang penting di sini? Kerjasama? Oh, bukan. Secara peribadi, saya sangat suka dengan video ini yang dibuat secara hitam putih. Apabila filem dibuat hitam putih, ia menyerlahkan tekstur, yang biasanya dikaburi warna. Cuba bayangkan sekeping gambar bersama keluarga dan sanak saudara di hari raya. Dengan warna, mata menjadi penat dan keliru dengan hierarki warna baju-baju. Tidak tahu yang mana ingin difokus. Dengan hitam dan putih, warna baju-baju ini sudah tiada, tekstur mengambil alih. Mata akan fokus terhadap muka-muka tanpa campurtangan warna baju. Secara keseluruhan, saya amat kagum dengan buah tangan kamu semua. Tahniah diucapkan. Kamu semua bakal menjadi pembikin filem yang disegani. Teruskan belajar. Hakikatnya, walaupun dalam video perlu berlandaskan prinsip atau teori, namun saya kira semuanya berbalik kepada common sense. =)

p/s: bila mau bikin filem pendek?

penunggangmalam said...

sgt setuju dgn pendapat nur...
btw...tahniah~

et said...

haha..xnk tgk..takowt~ nnt xley tido mlm2..da la duk blk single..xmo2..

encikBANGLA said...

nur~ thanx atas kesudian kamu utk mengulas... sy dah take note sume yg ditegur... mmg bnyk yg terlepas pandang n bnyk lg ruang utk peningkatan... byk lg teknik yg nak ditampilkan, tp x berkesempatan... insy, karya seterusnya akan jauh lebih baik...

p/s: insy, klw ade rezki, ade la shorties nt...
pp/s: klw nur ade karya yg bagus n boleh diconvert ke shorties, sudi2 lah kongsi ye~

encikBANGLA said...

penunggangmalam~ sy pon sgt2 setuju...

et~ haha~ tgoklah...ajak la kwn2 tgok skali...

aDyLLa OmaR said...

wahh..pnjg lebar nur komen..saye setuju..tahniah korang~ nice~ suke2..

encik BANGLA said...

heeee~
thanx awak~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...