i will folo u~

October 20, 2008

"24 HOURS OF ME AND THEATRE"

PERINGATAN: Entry ni sgt panjang...jgn bace skiranye anda mudah mengantuk!!!

18 oct 2008
3.25 am...aku masih xleh tido,gusar memikirkan show teater ak ptg nt...roommateku,skembu galak berdengkur di sebelah,aku pula masih termenung merenung lampu bintang kepunyaan kami di syiling...
4.02 am...aku masih berjaga dalam kerisauan,lantas aku mencapai prom book dan membelek2...lalu bangun dan mencatat ape yg aku perlukan pg nt...lalu baring kembali...
4.58 am...terjaga kerana gegaran vibrate henfon...mnyumpah juga aku dlm hati...msj dr seorg ahli produksi yg memberi ingatan ttg sesuatu...ade juga yg tidak berdengkur lg spt aku...
5.17 am...aku capai rokok jenama country atas meja(amaran:mrokok mmbhayakn kesihatan)...berasaplah bilik tu sebentar...sambil mnikmati setiap sedutan,tiba2 aku teringat kembali festik08...aku sbg bintara dan miedot sbg mantra...terasa spt dah tua pulak bile terkenang pristiwa lame ni...abis je rokok,aku baring kembali...
6.44 am...tiba2 aku terjage lg...aku capai hanfon...1 new message dr lehe yg berbunyi "nk on d road x?"bkn xnak tp hati mcm terasa berat nk pg...xtahu knape...mintak maaf ye sahabat...
7.05 am...langit dah terang,tp aku masih bgitu...xboleh jd ni,takut pengsan pula ptg nt...aku tutup muka dgn bantal sambil mencuba membuai diri dgn mimpi...akhirnye aku berjaya lelap...
8.16 am...aku terjaga lg krn vibrate hanfon...kali ni xmnyumpah,tp alhamdulillah...klw x pasti aku masih lg lena...'dah on d way dah ni',ayat yg keluar dr mulut aku utk menafikan yg aku bru bangun tido...aku trus mandi2 kerbau n bersiap utk pergi...
8.34 am...tok tok...bunyi pintu bilik sahabat aku...dia buka dgn muke mngantuk...aku lihat semua penghuni bilik itu masih tido kecuali die...aku duduk sementara menunggu die bersiap...krn biliknye kekurangan helmet,aku naik kembali utk mencari helmet...kemudian kami bertolak dgn motor cabuk teman setianya...
8.57 am...kami singgah di jamming studio utk mngambil ssuatu yg aku rase dpt digunakn utk pementasan nt...tibe2 aku ternmpak benda lain yg aku rase turut dpt menbantu,tanpa berfikir panjang aku trus mngambilnye...
9.19 am...tiba di tempat kejadian,aku lihat sudah ramai komrad kami yg sudah tiba lebih awal...bagus sungguh mereka...terus masuk ke auditorium utk persiapan utk raptai persembahan...tp sebelum itu,sarapan yg x sberapa yg disediakan oleh penganjur...
9.38 am...aku menggaru kepala ku yg x gatal slpas melihat dgn teliti keadaan auditorium itu...semua jenis masalah juga muncul dr setiap unit produksi aku...dgn lighting auditorium yg sgt2 choi,dgn audio yg ditempatkn di luar konti,dgn busana yg tibe2 tidak cukup,dgn tatarias yg tiade cat celaka utk darah,dgn props yg terlupe beli handprops,dgn plakon yg terlupe skrip...
9.54 am...kedengaran suare yg memanggil kesemua 5 pengarah berkumpul utk briefing ttg raptai kami...aku trus ke sana memasang telinga dan tinggalkan sume masalah tadi sbntar...
10.28 am...aku menggunakan kuasa sorg pengarah dan memberikan penyelesaian yg aku mampu..."skrg ni sume bnda korg boleh wat,tp tanye aku dulu"kataku pada mereka sume...
10.39 am...raptai bermule...'ludin dr mata production','geran milik siapa? dari kami budak teater production','secangkir harapan dari orewa production','1000 tahun dari so'od production' dan...ade org tibe2 mengumum "sape yg dah sudah bleh la pg mkn dulu"..."kacau btol!"bentakku dlm hati...slpas tu bru la 'detik' dari produksi aku,'kerusi kuning production'...
1.35 pm...kami mkn tgahari yg juge x sberapa di tepi tasik jurutera...aku nmpak kelibat beberapa wajah2 yg aku knal...ade yg nmpak aku,ade yg tidak...tq la krn datang utk menonton...
2.12 pm...hujan turun...dan aku ketika ini sedang melihat unit tatarias membuat kerja mereka...berborak sebentar dgn mereka dan kemudiannye aku masuk ke dlm auditorium...
'ludin' sudah hampir bermule...bile majlis bermule pon aku xsedar...berborak sikit dgn pengarah ludin...
2.44 pm...ludin dah tamat dgn jayanya dgn sedikit ruang yg masih ade utk ditokoktambahbaik pd pandangan aku...sorg penonton yg juge sahabat aku,kupan dan pow aku rokok...kami keluar dan berasap bersama sambil berborak kosong...krew2 produksi ludin lalu dan aku mengucapkn tahniah...
3.09 pm...aku masuk kmbali utk menonton saki-baki pementasan 'geran milik siapa?' dan aku x nak komen lebih2 krn aku bknnye pandai sgt,kemudian diteruskn dgn 'secangkir harapan'...baru separuh jalan aku keluar kembali dan pg kpd krew2 aku yg masih bekerja,lg bagus...
3.48 pm...aku mngarahkn sume berkumpul utk arahan terakhir sblum pementasan kami bermule...kami dibekalkn dgn 4 bijik walkie talkie utk mmastikn perjalanan pementasan kami lancar...tq kpd sahabat td...kami berpecah dan bergerak ke tmpat masing2 dgn debaran...debaran di hati berkurangan slpas mendpt satu sms dari buah hati pengarang jantung,bell..."all dbest pngarah detik.sori xdtg tgk.=)"...
4.21 pm..."mempersembahkn detik" kedengaran jemputan mc majlis mempersilakan kami...maka berlangsunglah ia beserta dgn bbrapa masalah minor yg kami cube sedaya upaya utk mengkalisnya dr mata penonton...walau ape kate org,aku ttp suke pementasan kami...
5.00 pm...satu senyuman kepuasan terukir di bibir aku ketika kami bergambar meraikan graduasi kami dr kelas qkb2103k4 bimbingan epul...kemudian kami minum ptg yg juge xsberapa...
5.21 pm...epul meminta kami berkumpul utk mnyampaikn amanat terakhir die utk kami...aku trime setiap pujian,teguran dan kritikan die dgn penuh keterbukaan krn ssungguhnye aku masih hijau dlm dunia seni ini dan akn aku praktikkan seiap ajaran die di masa depan selagi aku masih berkecimpung dlm dunia seni ini...
5.39 pm...ketika ini,ade yg sudah bertolak pulang,ade yg masih sibuk bergambar,ade yg sedang termenung,dan aku pula sedang teruja berbicara dgn salah sorg crew aku yg sgt2 aku hormati seolah2 tiada lg hari esok utk kami berbual berdua..."jumpe kat park view pasni" kate salah sorg dr kami dan dipersetujui...
6.27 pm...kami mkn bersama2 di park view dan berborak2,bukan kosong tp masih mengenai teater...aku tak memesan ape2 mkanan krn berkongsi dgn sorg sahabat...
7.25 pm...aku ketawa lucu tatkala melihat mereka berlari2 anak mngejar bas yg sdang bergrak...tiba di kolej bersama sahabatku,aku berkata,"baru habis satu produksi,dah nk start satu lg produksi kn?"...dan sahabatku itu cuma mampu tersenyum...
7.44 pm...aku tiba di bilik memperkemas diri dan pabila aku terpandang skrip 'detik' diatas meja,aku tersenyum sendiri...lalu aku merebahkan diri di atas katil...
10.09 pm...aku terjaga dari buaian mimpi akibat dr panggilan dr roommate kesayangan aku,meminta aku turun ke dewan sri paduka utk projek baru 'theatre goup fifth production'...
10.22 pm...aku tiba di dewan sri paduka disambut oleh sab...aku lihat di dlm ade satu kaunter kosong,terus saje aku melulu ke situ...kaunter yg dijaga oleh seorg alumni,seorg senior dan juga roommateku,kaunter bertanyakan ttg busana,tatarias dan publisiti...
10.34 pm...aku bergerak ke kaunter kedua yg juga menempatkn seorg alumni,tp kali ni hadir dgn 2 org senior,kaunter teknikal dan props...soklan yg diajukan sgt mencabar pemikiranku...
10.50 pm...aku lihat masih ade org di kaunter ke3,iaitu kaunter lakonan lalu aku duduk dan memerhati...sahabatku miedot sedang menunjukkan bakatnye...aku suke jawapan miedot..."dah mmg minat teater,posisi ape pon dlm produksi sy ttp minat"...slpas itu telefonku berbunyi,pesanan ringkas dari sahabatku,lado...
11.09 pm...aku tiba di blik lado utk sdikit bekalan makanan dari open house aida yg tidak dpt aku hadiri sehubungan dgn show aku ptg td...aku lihat roommate lado,carit juga ade ketika itu...mcm biase,mngadap laptop kesayangan die...
11.31 pm...aku kembali semula ke dewan seri paduka dan aku lihat sahabatku,amal baru saja selesai di kaunter lakonan...kemudian sampai giliran aku pula,kaunter ini pon ade sorg alumni,disertai pengarah,niza dan timbalan pengarah,suhaizam...aku cuba sedaya yg aku mampu ,krn nawaitu aku turun mlm ini mmg utk berlakon...
11.53 pm...aku makan makanan dr lado td sambil melihat bakat2 baru lain mencuba nasib...tersentak aku dari lamunan apabila seseorg menjerit...sume org di dlm dewan itu rekezut dan mencari2 sumber jeritan td...rupe2nye pengarah yg meminta pelakon itu menjerit...kemudian sahabatku,mira dtg meminta aku ke atas mengambil kunci studio muzik...

19 oct 2008
12.14 am...aku sedang trun dr bilikku aku dpt pnggilan dr pengarah utk trun semula ke dwn...
12.31 am...aku tiba di dewan dan kami duduk membentuk satu bulatan besar...pengarah meminta seorg demi seorg plakon masuk ke tgh bulatan utk dia dan timbalannye membuat pemilihan terakhir aku kira...aku dapat lihat kekeliruan terlukis di wajah mereka,mungkin susah utk mereka membuat pilihan,fikir aku sendiri...
1.44 am...akhirnya,pengarah menggulung pemilihannya dan aku berjaya mnempatkn diri sbg seorg pelakon..."alhamdulillah"bisik hati kecilku...midot dilantik sbg pengarah artistik,sahabatku,lehe pula sbg pengarah teknikal..."buangkan bintara ye"peringatan dr seseorg...
2.20 am...aku masuk ke bilik mtp yg merangkap bilik aku juge,sambil mkn nasi goreng lebihan dr jamuan sarjen td...aku duduk mkn smbil berborak2 dgn ses di samping itu jg membelek2 skrip yg baru aku perolehi..'the lesson' karya eugene ionesco...
2.53 am...aku duduk di tp dwn sri harmoni utk berasap selepas mkn...aku melirik mataku ke arah henfonku...tiba2 aku teringatkan produksi kerusi kuning...terus aku mencapai henfon dan memberikan mesej utk menyatakan apresiasi aku terhadap setiap seorg dari mereka...
3.19 am...selesai mesej merka ber17,aku melihat jam...tiba2 saja mulutku berbisik "24 jam,aku dan teater".
p/s: tq again kpd all kerusi kuning production...kimi, mira, kak ida, mas, dian, mak, kertas, cayang, cikgu, yunyun, syaza, raihan, syahmi, saiful, zul n hafez...

7 komen anda:

suhaizamsuhaimi said...

sesungguhnya,pemilihan anda sebagai seorang pelakon aku rasa masih tepat kerana bagi aku..minat itu lagi penting dari bakat..cuma, tak semua yang berminat dapat tonjolkan bakat mereka..(dan sbb itu ade juga ynag sedih tak terpilih..tapi mereka still mengukir senyuman yang manis kerana mereka minat dan mereka tak kisah pun..tahniah buat mereka)..cuma, skang nie..aku ngan niza sgt2 berharap agar ko dapat buat yang terbaik..fokus pada watak ko sbb ko mmg dah konform dan tak akan berlaku sebarang pertukaran dah...cuma based on ape yang kitorang audition ko hari tue..watak gila ko still belum mencapai ape yang dinamakan gila..tapi, aku yakin ko mampu melakukannya...tgklah the lesson dlm youtube tue....aku rasa prof tue seswai dengan ko...(the lesson yang drg duduk atas kerusi yang bleh pusing2 tue)..sbb bila aku tgk watak dalam youtube tue,aku tersnyum sendiri sbb aku terbayang diri ko pada prof tue..dan aku harap ape yang aku rasa itu adelah tepat...aku tidak mengharapkan ko untuk meraih anugerah(kalau dapat pun, itu adelah bonus untuk ko)..tapi cukup sekadar,ko cuba yang terbaik...jgn hampakan kami k??ko watak utama dalam cerita ini...dan ini adelah kisah hidup ko..segala adaptasi,serahkan pada kami.segala urusan produksi, serahkan pada kami..yang penting,fokus pada diri ko...sebagai profesor..itu je..oklah..lastly,do all ur best..semoga kita berjaya tahun nie...

#aku ade satu prinsip hidup...kalau aku masuk dalam satu produksi dan aku adelah antara org yang terpenting di dalam organisasi itu..aku taknak kalah..aku nak menang..sbb dalam istilah diri aku takde perkataan.."kalah menang itu adelah adat pertandingan.."...wasalm...

miNA_amAL said...

wah..
the lesson tu psal professor yg elok memula..then the character jd torturer yang pathethic last2

b E e L a t H i R a said...

name aku mane bangla??huhu..aku tau ko mmg talented =))

Asyraf Azizan said...

teknikal terbaik...

AKU said...

bell...namemu ade disitu...bru update...pkul 3.48 pm...

b E e L a t H i R a said...

wahaa..buah at pengarang jantung??
marah ko nye dear kang..hehe =))

AKU said...

ak nye dear mara ke,ko nye dear yg mara bell??huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...